Сопот

“Сопотски метох „Въведение Богородично“

Манастирският храм е построен през 15в. на мястото на стар параклис. Самият Сопотски метох е основан през 1665г., когато около храма били построени жилищни сгради. През 1877г. турците опожаряват град Сопот, при което пострадал и Метохът, като оцеляват само жилищната сграда с чардаците, църквата и лозата на манастира. В Сопотския метох е съществувал скрипторий за преписване на църковна книжнина и иконописна школа за монахини, действала до 30-те години на 20в. Тук е запазена и най-старата лоза в цяла Югоизточна Европа (а може би и в цяла Европа), която е на 350 години.

Източник: https://vila.bg/monastery/sopotski-metoh-vuvedenie-bogorodichno

Сопотски манастир „Свети Спас“

Сопотският манастир е основан през средните векове и е бил даряван с грамоти от българския цар Смилец. Сегашният си вид Сопотският манастир придобива през 1879г.,когато е възобновен. Тогава са построени манастирските сгради и църквата. В този манастир Васил Левски е ръкоположен за дякон.

Източник: https://vila.bg/monastery/sopotski-manastir-sveti-spas

Райското пръскало

Райско пръскало, Калоферско пръскало или Голям джендемски водопад е водопад, намиращ се на Пръскалска река, ляв приток на Бяла река. Той е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров.

Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и има височина 124,5 метра.

Водопадът дава началото на приток на Бяла река, чийто водосбор влиза в резерват Джендема. В подножието на водопада се намира хижа Рай – изходен пункт за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.

В района се намират и други туристически обекти

Близостта на водопада до възрожденското градче Калофер обяснява често използваното за замеситетел на водопада име – Калоферско пръскало.

Освен това може да посетите и екопътека Бяла река.Дължината на пътеката не натоварва дори и неподготвените туристи тъй като тя е само 1,83 км и разполага с предостатъчно места за почивка.Началото на екопътеката е поставено северозападно от град Калофер, точно след като подминете Калоферския мъжки манастир.

Източник: https://vila.bg/article/raiskoto-praskalo

Хисаря

Със своите 22 минерални извора с различни физико- химични характеристики и температура и с доказани лечебни качества, Хисаря се явява един от главните балнеоложки курорти в България.

Източник: https://vila.bg/article/hisarya

Римска гробница – Хисаря

На около 300м южно от укрепения град се намира римска семейна гробница. Тя е запазена в оригинал и е достъпна за посещения. Характерна е с дългия си коридор, гробна камера и пъстроцветна подова мозайка.

До гробницата се стига по пешеходна пътека на юг от минерален извор „Момина сълза“, който е в центъра на града.

Запазена е в оригинал – има дълъг стълбищен коридор, гробна камера, пъстроцветна подова мозайка и стенописи с рози.

Датирана е от 4 в. сл. Хр. и единствена в страната ни открита римска гробница с подова мозайка. Достъпна е за посещения.

Източник: https://vila.bg/article/rimska-grobnica-hisarya

Калоферски манастир „Рождество Богородично“

Калоферският мъжки манстир е основан през 1640г. На два пъти обителта е опустошаван от кърджалиите, но през 1819г. е възобновена. като тогава е издигната и сегашната църква. По време на Руско-турската война през 1877г., манастира, както и много други в района, не е бил пощаден от турците и отново е разрушен. През 1881г. Светата обител отново е възстановена и добива днешния си вид. Последната реставрация на Калоферския манастир е по случай 1300-годишнината от основаването на Българската държава, чествана през 1981г. 

Източник: https://vila.bg/monastery/kaloferski-manastir-rojdestvo-bogorodichno